Piekeren, slecht slapen, pijn, onrust, opgejaagd?

Klachten

Heb je last van klachten als piekeren, slecht slapen, pijn, onrustig of een opgejaagd gevoel? Dit kunnen allemaal signalen zijn dat je lichaam teveel stress ervaart. Een training mindfulness kan helpen.

Wat is stress?

Stress is een staat van het lichaam, waarin die zich wapent tegen een negatieve invloed van buitenaf. Het lichaam die op het moment van stress niet noodzakelijk is , wordt op een laag standje gezet, om de spieren (hard wegrennen), de hersenen (denken aan de volgende stap) meer energie (bloed) te geven. Zaken zoals de spijsvertering en het immuunsysteem zijn op dat moment niet belangrijk.. Op moment van continue stress functioneert je lichaam minder en kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes en aandoeningen. Belangrijk dus om je bewust te zijn van stress in jouw lichaam.

Overlevingssysteem

Van oudsher had stress een zeer belangrijke rol bij het overleven. Angst kan beschermen tegen gevaar. Op tijd angst voelen en handelen kan het verschil zijn tussen overleven of opgegeten worden door een tijger. Tegenwoordig is die tijger vervangen door een drukke baan, volle todo lijstjes, deadlines etcetera. Het effect in het lichaam is niet veranderd. Wat betekent dit voor je lichaam als je hier geen aandacht voor hebt?

Wanneer mindfulness?

Onrust, gejaagdheid, slecht slapen, irritatie, snel boos worden of niet lekker in je vel zitten; het zijn allemaal uitingen van stress. Meestal worden deze signalen nog niet als zodanig herkend en worden ze nogal eens weggewuifd. De link met (chronische) stress wordt meestal pas gelegd als het al te laat is en de werknemer overspannen of met een burn out thuis zit.

Door tijdig een training aan te bieden, kun je verzuim voorkomen of de duur van het verzuim reduceren.

Welkom bij Mindful bij Elise

Iedereen die last heeft van stress en hier aan wil werken is van harte welkom. Of dat nu veel of weinig stress is, als je wilt ontstressen, van harte welkom. Het vraagt wel de bereidheid om te oefenen en open te staan voor inzicht en verandering.