Mindfulness voor mannen

Is mindfulness geschikt voor mannen? 

Mindfulness is zeker geschikt voor mannen! Mindfulness is voor iedereen die meer rust en ontspanning wil ervaren en bewuster in het leven wil staan. En gelukkig zijn er veel mannen in Twente en daarbuiten die graag willen werken aan bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.  Er hoeven geen duidelijke klachten te zijn om een training mindfulness te doen. Mindfulness kan juist heel effectief preventief ingezet worden.

Stressreactie mannen

De reactie van een man op stress verschilt met de reactie van een vrouw op stress. Dit heeft deels te maken met de aanmaak van (stress)hormonen en hoe het lichaam hierop reageert. Mannen en vrouwen hebben verschillende hormonen, dus is de stressreactie ook anders. Vrouwen doen er bijvoorbeeld langer over om testosteron aan te maken bij stress dan mannen. Mannen hebben hierdoor sneller de neiging om fysiek te handelen in geval van stress. Vrouwen kiezen bij stress minder vaak voor een fysieke reactie; zij zoeken eerder veiligheid of hulp of zijn eerder geneigd om met anderen te gaan praten. Vrouwen voelen hierdoor meer en langer angst.

Oorzaak stress mannen

De oorzaak van stress is bij mannen en vrouwen anders.

Mannen hebben meestal een kleinere sociale kring dan vrouwen. Ze hebben de gewoonte ontwikkeld om binnen de sociale kring niet of nauwelijks te praten over problemen. Over het algemeen hebben mannen minder inlevingsvermogen over hoe de ander zich voelt. Dit heeft te maken met de betere ontwikkeling van de rechter hersenhelft, die ervoor zorgt dat zij creatief, onpersoonlijk en abstract kunnen denken en handelen. Mannen ervaren eerder stress bij technische problemen, zoals een kapotte tv of computer. Mannen gaan over het algemeen meer direct en fysiek om met stress.

Ontstressen voor mannen

Kom in beweging; ga iets actiefs doen dat fysieke inspanning vraagt, zoals hardlopen, fietsen of spinnen.

Welkom bij Mindful bij Elise

Iedereen die last heeft van stress en hier aan wil werken is van harte welkom. Of dat nu veel of weinig stress is, als je wilt ontstressen, van harte welkom. Het vraagt wel de bereidheid om te oefenen en open te staan voor inzicht en verandering.